Thursday, December 29, 2011

E-day : tutorial bunga tisu (DIY PROJECT) .

first time nana meng'DIY'kan diri dengan benda benda yang cantik tulus
mulus macamni.hehe.iye lah.bila majlis ada kena mengena dengan diri
sendiri ni,automatically diri yang malas terus jadi rajin serajin rajinnya..

idea nak meng'DIY'kan diri ni sangat last minute punya kerja.takde
dalam list pon actually.lepastu idea datang lepas terfikir nanti nak
amik gamba dekat mana?takkan ramai ramai nak duduk dalam bilik.

lepastu teringat jugak time liza tunang dulu,family lelaki minta keluar
sebab orang ramai nak tengok.kesian liza dah set up bilik cantik cantik.
last last duduk bersila depan pintu bilik je.



bahan bahan :
1- tisu ikea ikut warna kegemaran.
tisu yang berukuran 40x40 cm ni berharga :
RM7.90/50pcs.

 pakai tisu ikea sebab tisu ni tebal.
bila kita kembangkan bunga jadi cantik.
2- gunting pon ikot warna kegemaran jugak.haha.
3- dawai bunga. dawai bunga 1 paket RM1.00/50pcs x 36cm
nana potong jadi 4 bahagian.


jom belajar buat bunga tisu : 

mula mula potong tisu.
potong semua bahagian yang berlipat ye.
faham kan?nana takde pulak gamba detail.
ampun.

lepastu lipat tisu macam nak buat kipas.
gambar : sumber dari google and liza ;)
tq google and liza!

 next, ikat bahagian tengah tisu dengan 
dawai bunga yang di potong 4 bahagian tadi tu kan.
lepastu..hujung tisu dipotong untuk dapatkan bentuk U.

last sekali, tarik tisu sehelai sehelai membentuk seperti 
sekuntum mawar kuning.haha.
** masa tarik sehelai sehelai ni kena buat dengan
penuh kasih sayang taw.tisu jadi makin nipis lepas
potong yang mula mula tadi tu.
agak mencabar laa time nak tarik satu satu ni.

taraaaaaaaaaa~
ini bunga tisu version nana.
pink/purple.
gambar : sumber puan noraliza lagi.
hehe TQ puan liza.muah muah!

sambil korang cuci cuci mata dengan bunga tisu
yang comel lotey ni..
sambil sambil tu nana nak cakap :

terima kasih banyak banyak sangat!

dekat semua yang bersusah payah tolong nana buat
bunga tisu ni dari mula sampai habis dan sampai siap.

sampai semua orang cakap simple tapi cantik sangat!
hehe.

special thanks to LIZA and ILI yang hari hari
menggodek bunga tisu sama sama dekat ofis haritu.
hihi.jasa baik korang nana hadiahkan dengan........
MUAH MUAH MUAH! >.<

gambar pelamin ni dah penah tunjuk dah dulu.
nana sangat puas hati dengan hasil yang kitorang
buat sama sama ni.korang suka tak? :)

tapi gamba dengan mr ehem ehem camni takde.
oke oke, insyaAllah next entry ada lagi.
^_^


38 comments:

Asfiza said...

macam mana akak tampal kat dinding?

♥ nana i am ♥ said...

as, akak lupa nak bagitaw pasal tu :)
akak tampal guna loytape yang size besar..selalu kita guna untuk wrap kotak tu..sebab kalau guna doubletape, susah nak cabut plus dinding boleh rosak..

Asfiza said...

oohh...as try buat utk deco bilik tau kak..as beli lah kabus..sekali gam dgn gam panas..cair as punya kabus..muahahahaha...

Nens Collection said...

fewiittt..kacak tunang die..hehe;)
nak lagikkkk gambar ye..;)

nana,tisu tu sekeping jadi sekutum bunga tu ek?..berkenan sgt ngn bunga tu..comel gilerrr...mmg naik poning nk siapkan sume ni..tp siyes comell giler!

nina suhaina said...

wah, pasni nak cuba la..entri kali ni baru ada gambar kak nana dengan incik tunang :)

nina suhaina said...

wah, pasni nak cuba la..entri kali ni baru ada gambar kak nana dengan incik tunang :)

cik chinta said...

sangat la ketip yang.

♥ nana i am ♥ said...

Asfiza : kalau nak tampal kat gabus, as cocok pakai dawai bunga je as :) masa buat bunga tisu tu, as lebihkan dawai untuk cocok dekat gabus..gam panas memang tak boleh..hihi

♥ nana i am ♥ said...

Nens Collection : kacak?haha habis kembang laa dia nanti kak ;P ok insyaAllah nana try update malam ni.kalau sempat..hihi

a'ah kak nini..sekeping dapat sekuntum bunga :) boleh laa kalau nak buat hiasan dalam bilik ke kak..terima kasih banyak banyak kak nini syg! ;)

♥ nana i am ♥ said...

nina suhaina : silakan try adik nina :) nak tunang dah ke?hihi.meh meh akak tolong buatkan sekali meh..

dah sampai entry incik tunang,baru boleh upload gamba incik tunang ;p

♥ nana i am ♥ said...

cik chinta : thanks cik chinta :)

Suria said...

yerrr itu die tunang cik nana yg tersayang, akhirnye..huhu :)

*rajin betul mengentel tisu smpai bleh buat mini dais, kagum...!! :D

♥ nana i am ♥ said...

Suria : hehe~ suria,kadang nana macam tak caye pulak dah tunang ;P

bila buat sendiri punye, dia jadi rajin semacam suria..haha.nway,tq ya!

ctzainal said...

kagum kejap dgn nana sebab selama ni asik fikir bunga tisu ni cantik kalau letak kt hantaran,bunga telur.tup2 deko mini pelamin pon sgt2 lah cantik!

u're kretif!

♥ nana i am ♥ said...

ctzainal : terima kasih ctzainal :) idea datang pon last minute..hihi.alhamdulillah bila semua orang cakap cantik..

TQ ctzainal :)

dila said...

salam,
cantik pelamin tu..sbnrnye sy teringin nak buat bunga tisu ni tp xberapa reti sbb sy ni kalu bab2 menggubah ni mmg hancur..hehe... btw nak tanye before nak lipat mcm kipas tu...tisu tu kita susun semua dulu ke?mksdnye kalu sy gune 6 helai tisu..then 6 helai ni sy susun2 pastu br lipat mcm kipas ke?

Thanks

♥ nana i am ♥ said...

Salam dila,
terima kasih banyak banyak ye :) nana pun suka sangat pelamin yang super simple with super budget ni..hehe.

tisu tu kita tak payah bukak sehelai sehelai dila..leceh kalau tisu dah terburai sehelai sehelai.nana just gunting lipatan tisu lepastu terus lipat macam kipas dan ikat di tengah..

dila, kalau nak details boleh emel nana ye dila..

sarahmfd@gmail.com

luvleyza said...

sis nak tanya kat mana yerk beli tisu tue..i tengah hunted tisu kuning laaa...

♥ nana i am ♥ said...

luvleyza : hye leyza, nana beli tisu dekat IKEA :) tisu kuning sangat sweet color dia..cepat cepat pegi IKEA yeee :))

Juz Call Me Sharz said...

awak..cantik sangat..nanti kite nak try deco tuk bilik pengantin... =p

NORA said...

Nana, kita pun dah beli tisu ikea. nak cuba buat macam u punya tutor. thanks kerana berkongsi... :-)

♥ nana i am ♥ said...

Juz Call Me Sharz : sharz, terima kasih! ) buat laa..nana pun plan nak buat bilik pengantin dengan bunga tisu jugak..hihi

♥ nana i am ♥ said...

NORA : good luck nora dear :) my pleasure..

Sue Liana said...

dear nana...:)thx 4 sharing dis...tgh2 blog-walking jmpa ur blog...nice...n xsgka ada cra2 nk wat bnga tisu nie...da lama kot cri..hehe..thx muchy sis... <3

♥ nana i am ♥ said...

Sue Liana : my pleasure sista :) nana pun blaja dari orang jugak..yar sharing is caring rite :) ♥

hanie said...

Brape helai nk gune tisu ni..

♥ nana i am ♥ said...

hanie : hye hanie :) berapa helai tisu, depends on berapa besa dinding yang hanie nak pakai tu..macam nana ni tisu pakai dalam 350-400 kuntum :)

* email laa nana kalau nak tau details ya..sarahmfd@gmail.com

faezah ghazali said...

boleh tanya x?? dalam 1 helai tisu tu dpt 1 kuntum bunga ke?? da cuba hr tu,,tp bunga terlalu padat dan bila di buat kelopak bunga tu nmpk x kemas.. or 1 helai tisu dpt buat 2 kuntum bunga??

♥ nana i am ♥ said...

faezah ghazali : SORRYYYY!baru perasan ada comment T__T sehelai tisu dapat sekuntum bunga saje :) lagi padat,lagi cantik rasanya faezah..

jom email nana kalu nak bercerita panjang panjang ye ;)

sarahmfd@gmail.com

miya said...

nak copy tutorial msuk blog sy bleh?? jangan marah...btw congrates sis! heeee...

miya said...

nak copy tutorial buat bunga nie dalam blog sy bleh? hehe..

♥ nana i am ♥ said...

miya : no problem~ silakan :) good luck yar!

teja@aretieysham said...

cik nana,nak tnya...cik nana buat brape lapis bunga 2?

♥ nana i am ♥ said...

teja@aretieysham : alamak cik teja..nana tak kira pulak berapa lapis..huhu sorry~ tapi memang nana guna satu tisu je.dia kembang cantik :)

Miza Yusof said...

cantik sangat mini pelamin tu.
semua guna bunga tisu ke ?
sangat kreatif :)

Fina fiona said...

idea yg best...good job....=)

yshachantek said...

Tq..sy mohon copy gamba utk share di fb yea..

yshachantek said...

Thanks!! Sy mohon utk share di fb yea!!