Tuesday, January 3, 2012

macaroni bakar .

siapa nak resipi macaroni bakar?cepat angkat tangan cepat!cepat!
ini resipi anak dara dah try buat dah ^_^ ramai yang cakap SEDAPPP!
rugi lah kalau tak nak try sama sama..hehe.

resipi ni nana dapat dari kak leeya..kak leeya rajin masak,rajin
hanta makanan dekat kitorang,rajin minta anak dara masak jugak.hihi.


bahan-bahan :
(bukan semua bahan nana sempat snap gambar)
full cream DUTCH LADY(resipi asal pakai FRESH MILK),
macaroni SAN REMO,mozzarella cheese,
minced beef RAMLY.
siap beli casserole aluminium foil lagi.
nak bagi nampak cantik laa lepas masak nanti.hihi.
resipi yang kak leeya bagi.
ikut bulat bulat insyaAllah jadi :)
dah dua kali bagi baru dapat buat.
terima kasih banyak banyak kak leeya si cantik manis.

potong dadu bawang besar kuning a.k.a
bawang holland a.k.a bawang belanda.
lepastu nana tambah bawang besar merah sikit.
bawang besar merah ni manis sikit kan.
darah manis memang suka yang manis manis :D
carrot pon potong dadu.potong comey comey.hik.
lastly, bawang putih cincang je.siap!

GAMBAR DAN CERITA TAK IKUT STEP MEMASAK SAMA SEKALI.
HARAP MAKLUM.
panaskan minyak lepastu goreng bawang bawang
sampai naik bau dan kekuningan.
masukkan serbuk kari,cili sos,tomato sos,
oyster sos(nana tambah),chicken stock,garam,carrot.
masukkan daging cincang.gaul sampai daging masak.
last sekali masukkan macaroni yang dah siap rebus dan tos.
(sorry gambar macaroni yang dah siap rebus dan tos tak ada)
close up sikit.

inilah rupa bila sos daging yang dah digaul sekali
dengan macaroni.makan macamni je pon sedap jugak.

NEXT; white sauce.
full cream milk.
DUTCH LADY.

400ml.

periuk terhangus sebab leka baca resipi.keh keh keh.
mula mula, panaskan butter.masukkan tepung gandum,
tepung jagung sikit.last sekali masukkan 400ml full cream milk.
rasa dia sangat yummmmyyyy!

sapukan casserole aluminium foil dengan sedikit butter.
kemudian masukkan macaroni yang dah siap campur
dengan sos daging yummmyyyy.

tuangkan white sauce di atas macaroni.
lagi banyak lagi sedap!

sebelum tabur cheese.

selepas tabur mozzarella cheese.
YUMMMYYYYY!

satu buat buah hati yang baru tiba di KLIA dari singapore,
satu buat kak leeya yang baik hati lagi cantik dan manis,
satu lagi buat kawan kawan tersayang di ofis ;)


yang size besar ni dah tentu tentu buat
keluarga tersayang!


bila dah habis, adik adik/kakak kakak/mama
minta buat lagi..maknanya??
maknanya..sedap lettew ;p

yummmyyyyy tummmyyyy rite?
;)

before..macaroni anyone?

bakar pada suhu 180'c.
bakar sampai cheese bertukar color yang cantik
dan boleh buat semua orang bertambah selera nak makan.

besi tingkat bawah oven ni senget.
terlupa nak betulkan dulu before panas.
itu yang tak dapat bakar semua sekali.
ikut turn yeeee semuanye.

after..macaroni anyone? ;)
rasa yang sangat yummmyyy tummmyyy.serious!
jom try ramai ramai.kalau ikut resipi betol betol,
insyaAllah macaroni bakar siap untuk semua.

* SELAMAT MENCUBA! ^_^



13 comments:

Asfiza said...

ada yg nk kena gigit dgn as ni....

(lapar kakkkkkkk.....)

Nens Collection said...

pandai + rajin btol nana ni mencuba resepi..akak siyes malas nk masak..tp terpaksa masak jugak buat laki dan anak..akak lebih suka menjahit..hehe..tp..langsir x siap2 jgak..ape cer tu??..hehe..

kalo akak teringin + laki nk makan baru ler akak gode2 cari resepi..kalo x..xde maknanyeee..hehe

Gadis said...

sedapnyer...

rase dier mcm rase buat kuah spaghetti ye?

L.e.e.z.a said...

sedapnye!!!! nak lagi!!! o.o

Nens Collection said...

aikk..rs dh komen n3 nana,nape xde ye..nakal btol ler blog..huhu..

bestnye nana..akak siyes malas nk masak,masak pon sbb laki n anak nk makan je..lebih suka menjahit..walopon langsir x siap2 ag..haha..

tahniah buat nana sbb suka memasak dan mencuba..hehe:)

♥ nana i am ♥ said...

Asfiza : hik.as try laa buat pulak.pastu hanta kat umah akak sket ekk ;p

** semalam akak nampak as dekat bus stop airport ;)

♥ nana i am ♥ said...

Nens Collection : kak nini, dekat dekat nak kawin ni nana kena rajin rajin ke dapo..hehe.takpe kak..lain prang lain minatnye kan :)

nana kureng sikit bab2 menjahit ni..tu langsir untuk raya nanti ke?hihi.

♥ nana i am ♥ said...

Gadis : rasa dia sedap macam ala ala creamy creamy sikit..susah nak explain ;) Gadis kena try resipi ni oke ^_^

♥ nana i am ♥ said...

L.e.e.z.a : nak try kau punya pulak laaa beb! ;))

APAN said...

rasanya belum penah lagi makn mende ni...sekali susu tu, aku x mkn kot sebab aku x suka susu.huhu...

♥ nana i am ♥ said...

APAN : owh yeke..susu kan baik untuk tulang :)) kena belajar minum susu..hehehe!

Anonymous said...

Telur yg gaul ngan telur tu masuk time bila?

Intan Sarina said...

nana!!

kak intan jumpe blog nana..haha...kak intan cari resepi macaroni bakar..tetibe tetengok blog nana..wahhh..hebat aa ade blog bagai..aktif lg..kak intan ade gak..tp blog tido..hahaha..maleh update..haha..besh aa pasnih leh try resepi nana pulok..kan..mmg tgh nk try macaroni bakar..sbb arini makan kakak opis bawak cam sedap lak..kan..k..sile update resepi lain lg ek..bye cayunk..take care!